português | español | français | català

logo

Database search

Database:
fons
Search:
COSTUMS ALIMENTARIS []
References found:
1063   [Refine the search]
Showing:
1 .. 20   in format [Default]
page 1 of 54
go to page                         


1 / 1063
select
print
Text complet
Bookmark and Share
Els Dinars o convits de morts. Les honres grasses / text i fotos: Pep Vila
Vila i Medinyà, Pep


En: Revista de Girona. Girona, núm. 342 (gener-febrer 2024), p. 54-55 : il. (Paladars elèctrics


Matèries: Mort ; Tradicions populars ; Ritus funeraris ; Costums alimentaris ; Fonts documentals
Àmbit:Maçanet de Cabrenys ; Catalunya
Cronologia:1640; 1778
Accés: https://raco.cat/index.php/RevistaGirona/article/view/421319
Localització: UAB: Humanitats (Hemeroteca); Institut Ramon Muntaner; Universitat Autònoma de Barcelona; B. Abadia de Montserrat; Universitat de Barcelona; Biblioteca Borja (URL); Biblioteca de Catalunya; Universitat de Girona; Universitat de Lleida; Universitat Politècnica de Catalunya; Universitat Pompeu Fabra; Universitat Rovira i Virgili; Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya


Enllaç permanent a aquest registre



2 / 1063
select
print
Text complet
Bookmark and Share
Les Receptes de cuina empordanesa de Joan Duran i Simon (1989) / text: Pep Vila
Vila i Medinyà, Pep


En: Revista de Girona. Girona, núm. 341 (novembre-desembre 2023), p. 62-63 : il. (Paladars elèctrics


Matèries: Costums alimentaris ; Receptes culinàries ; Cuiners
Matèries: Duran, Joan
Àmbit:Figueres ; Alt Empordà ; Baix Empordà
Cronologia:1989
Accés: https://raco.cat/index.php/RevistaGirona/article/view/421397
Localització: UAB: Humanitats (Hemeroteca); Institut Ramon Muntaner; Universitat Autònoma de Barcelona; B. Abadia de Montserrat; Universitat de Barcelona; Biblioteca Borja (URL); Biblioteca de Catalunya; Universitat de Girona; Universitat de Lleida; Universitat Politècnica de Catalunya; Universitat Pompeu Fabra; Universitat Rovira i Virgili; Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya


Enllaç permanent a aquest registre



3 / 1063
select
print
Text complet
Bookmark and Share
Les Connexions gironines de Cristòfor Colom / Judit Pujadó, Narcís Subirana, Miquel Martín, Jaume Fàbrega



En: Revista de Girona. Girona. Any 57, núm. 266 (maig-juny 2011), p. 78-102 : il. (Reportatge

Conté: Cristòfor Colom, l'enigma continua / Judit Pujadó ; La conquesta catalana del nou món / Narcís Subirana ; Les Amèriques, de qui eren? / Narcís Subirana ; "Com està allò d'en Colom?" / Miquel Martín ; Allò que ens dugué Amèrica / Jaume Fàbrega.


Matèries: Marins ; Biografia ; Descobriment d'Amèrica ; Colonització d'Amèrica ; Comerç colonial ; Aliments ; Costums alimentaris
Matèries: Colom, Cristòfor (1451?-1506)
Àmbit:Pals ; Catalunya ; Amèrica
Cronologia:[1450 - 1550]
Accés: https://raco.cat/index.php/RevistaGirona/article/view/243335
Localització: UAB: Humanitats (Hemeroteca); Institut Ramon Muntaner; Universitat Autònoma de Barcelona; B. Abadia de Montserrat; Universitat de Barcelona; Biblioteca Borja (URL); Biblioteca de Catalunya; Universitat de Girona; Universitat de Lleida; Universitat Politècnica de Catalunya; Universitat Pompeu Fabra; Universitat Rovira i Virgili; Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya


Enllaç permanent a aquest registre



4 / 1063
select
print
Text complet
Bookmark and Share
El Repte de l'alimentació. Entre la pagesia i l'agroindústria



En: Revista de Girona. Girona. Any 55, núm. 252 (gener-febrer 2009), p. 65-107 : il. (Dossier

Conté: Els sabors tradicionals dels productes de la terra / Elena Espiext ; Els productors agraris / Anna Roca ; Els productes de qualitat / Neus Monllor ; Els transgènics: aliments manipulats genèticament / Anna Roca ; La producció ecològica / Neus Monllor ; La indústria agroalimentària / Anna Roca ; La investigació i la transferència tecnològica / Neus Monllor ; La distribució agroalimentària / Anna Roca ; L'experiència de La Manduca / Engràcia Valls i Ribas ; El patrimoni genètic dels aliments / Emili Bassols Isamat ; El redescobriment dels aliments / Anna Roca ; El futur de l'alimentació / Anna Roca, Neus Monllor.


Matèries: Aliments ; Alimentació humana ; Costums alimentaris ; Productes agraris ; Tecnologia ; Indústria alimentària ; Agricultura ; Comerç
Àmbit:Girona, província ; Catalunya
Cronologia:[2009]
Accés: https://raco.cat/index.php/RevistaGirona/article/view/130317 [presentació]
Localització: UAB: Humanitats (Hemeroteca); Institut Ramon Muntaner; Universitat Autònoma de Barcelona; B. Abadia de Montserrat; Universitat de Barcelona; Biblioteca Borja (URL); Biblioteca de Catalunya; Universitat de Girona; Universitat de Lleida; Universitat Politècnica de Catalunya; Universitat Pompeu Fabra; Universitat Rovira i Virgili; Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya


Enllaç permanent a aquest registre



5 / 1063
select
print
Text complet
Bookmark and Share
L'Alimentació actual i l'herència grecoromana / Jaume Fàbrega
Fàbrega, Jaume


En: Revista de Girona. Girona. Any 53, núm. 245 (novembre-desembre 2007), p. 58-61 : il. (Gastronomia


Matèries: Costums alimentaris ; Aliments ; Colonització grega ; Epoca romana
Àmbit:Catalunya
Cronologia:[0000 - 2007]
Accés: https://raco.cat/index.php/RevistaGirona/article/view/103961
Localització: UAB: Humanitats (Hemeroteca); Institut Ramon Muntaner; Universitat Autònoma de Barcelona; B. Abadia de Montserrat; Universitat de Barcelona; Biblioteca Borja (URL); Biblioteca de Catalunya; Universitat de Girona; Universitat de Lleida; Universitat Politècnica de Catalunya; Universitat Pompeu Fabra; Universitat Rovira i Virgili; Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya


Enllaç permanent a aquest registre



6 / 1063
select
print
Text complet
Bookmark and Share
Els Dolços



En: Revista de Girona. Girona. Any 53, núm. 242 (maig-juny 2007), p. 72-87 : il. (Dossier

Conté: Els dolços / Salvador Garcia-Arbós ; La pastisseria gironina, una tradició acreditada / Jaume Fàbrega ; Els dolços transversals: de xuixos, botifarres dolces i brunyols / Salvador Garcia-Arbós ; La pastisseria gironina, avui / Pep Nogué ; Dolços plaers dels segles XVII i XVIII / Pep Vila.


Matèries: Pastissers ; Botigues i comerços ; Costums alimentaris
Àmbit:Girona, província
Cronologia:[1600 - 2007]
Accés: https://raco.cat/index.php/RevistaGirona/article/view/73732 [presentació]
Localització: UAB: Humanitats (Hemeroteca); Institut Ramon Muntaner; Universitat Autònoma de Barcelona; B. Abadia de Montserrat; Universitat de Barcelona; Biblioteca Borja (URL); Biblioteca de Catalunya; Universitat de Girona; Universitat de Lleida; Universitat Politècnica de Catalunya; Universitat Pompeu Fabra; Universitat Rovira i Virgili; Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya


Enllaç permanent a aquest registre



7 / 1063
select
print
Text complet
Bookmark and Share
El Boom dels fogons tradicionals : les cuineres de Sils / text: Moisès de Pablo ; fotos: Quim Giró
Pablo, Moisès de


En: Revista de Girona. Girona. Any 50, núm. 223 (març-abril 2004), p. 22-29 : il. (Reportatge


Matèries: Tradicions populars ; Costums alimentaris ; Receptes culinàries ; Dona ; Patrimoni cultural
Àmbit:Sils
Cronologia:[2004]
Autors add.:Giró, Quim (Il·l.)
Accés: https://raco.cat/index.php/RevistaGirona/article/view/95608
Localització: UAB: Humanitats (Hemeroteca); Institut Ramon Muntaner; Universitat Autònoma de Barcelona; B. Abadia de Montserrat; Universitat de Barcelona; Biblioteca Borja (URL); Biblioteca de Catalunya; Universitat de Girona; Universitat de Lleida; Universitat Politècnica de Catalunya; Universitat Pompeu Fabra; Universitat Rovira i Virgili; Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya


Enllaç permanent a aquest registre



8 / 1063
select
print
Text complet
Bookmark and Share
La Incorporació de plantes i animals a l'alimentació humana al llarg de la història / Narcís Soler Masferrer
Soler i Masferrer, Narcís


En: Annals de l'Institut d'Estudis Gironins. Girona. vol. 64 (2023) , p. 11-54 : il. (Conferències
Text que complementa la conferència que, amb el mateix títol, va tenir lloc a la biblioteca Carles Rahola el dia 7 de febrer de 2023 dins el cicle "Mirades sobre la història de la cuina i l'alimentació a Girona" organitzat pel IEG i el Museu d'Història.

En cada època i en cada lloc l'alimentació de prehumans i humans s'ha basat en els recursos que tenien al seu abast sense haver de transformar-los i en els que podien obtenir i fer comestibles gràcies a llur cultura i tecnologia. En els temps més remots els canvis en l'alimentació foren lents, motivats per les variacions en el clima, la progressiva adaptació al medi i la incipient tecnologia. El domini i utilització del foc va comportar un canvi decisiu en l'alimentació i les relacions humanes. Durant el paleolític els humans eren caçadors i recol·lectors i, per tant, depenien dels animals que es movien pel seu territori i les plantes que hi vivien. A partir del neolític hi ha un canvi decisiu gràcies a la incorporació de nous recursos en forma de plantes i animals domèstics, que en molts llocs no eren autòctons i hi arribaven de lluny, i a les innovacions en l'emmagatzemament, tractament i consum dels recursos. En època antiga les conquestes d'Alexandre, l'Imperi Romà i el Xinès van permetre l'intercanvi de plantes i animals en gran part del Vell Món. En època medieval continuarà l'arribada de nous productes amb l'expansió de l'Islam i el comerç de les espècies i del peix fumat o salat. En època moderna entra en contacte el Vell Món amb Amèrica i Oceania, on l'alimentació es basava en plantes i animals propis d'aquests continents, on havien estat domesticats. Els dos mons, Vell i Nous, aniran intercanviant plantes i animals fins avui. Finalment en època contemporània la industrialització, els contactes a llarga distància i les migracions han accelerat els canvis fins a la progressiva globalització actual dels recursos i les pràctiques alimentàries.


Matèries: Conferències ; Alimentació humana ; Vegetació ; Animals domèstics ; Recursos naturals ; Costums alimentaris
Àmbit:Girona ; Món
Cronologia:2023
Accés: https://raco.cat/index.php/AnnalsGironins/article/view/425716
Localització: Biblioteca de Catalunya; Universitat de Girona; Universitat Rovira i Virgili; B. Fages de Climent (Figueres); Universitat de Barcelona; UAB: Humanitats (Hemeroteca); Universitat Pompeu Fabra; Universitat de Lleida; B. Popular (Palafrugell); Institut Ramon Muntaner


Enllaç permanent a aquest registre



9 / 1063
select
print
Text complet
Bookmark and Share
Menú degustació La Moixina. Estudi del'aplicació de temàtiques avantguardistes en la cuina catalana / Miquel Alongina Pijuan
Alongina Pijuan, Miquel


En: Annals del Patronat d'Estudis Històrics d'Olot i Comarca. Olot, núm. 33 (2022) , p. 276-280 (Premis Salvador Reixach i Jordi Pujiula

Des d'un inici, aquest projecte ha tirat endavant gràcies a diversos plantejaments. L'objectiu principal era crear el menú degustació del restaurant La Moixina fent servir tècniques culinàries que tenen com a base la química, sense perdre l'essència de la cuina catalana i el seu sabor, i comprovar si es poden aplicar tècniques avantguardistes en la cuina catalana sense modificar-ne el seu gust.


Matèries: Treballs escolars ; Projectes ; Restaurants ; Costums alimentaris ; Receptes culinàries
Matèries:Restaurant la Moixina d'Olot
Àmbit:Olot
Cronologia:[2022]
Accés: https://raco.cat/index.php/AnnalsPEHOC/article/view/426781
Localització: Biblioteca de Catalunya; UAB: Sibhil·la; Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona; Universitat de Lleida; Institut Ramon Muntaner; UAB: Humanitats (Hemeroteca); Universitat de Barcelona; Universitat de Girona; Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya; Universitat Pompeu Fabra; Universitat Rovira i Virgili


Enllaç permanent a aquest registre



10 / 1063
select
print
Text complet
Bookmark and Share


11 / 1063
select
print
Text complet
Bookmark and Share
Què menjaven els torroellencs fa set-cents anys? / Xavier Soldevila i Temporal
Soldevila i Temporal, Xavier


En: Llibre de la Festa Major de Torroella de Montgrí. Torroella de Montgrí (1996) , p. 23-32 : il.


Matèries: Tradicions populars ; Costums alimentaris ; Baixa edat mitjana ; Aliments ; Alimentació humana ; Vida quotidiana
Àmbit:Torroella de Montgrí
Cronologia:[1200 - 1400]
Accés: https://raco.cat/index.php/LlibreFestaMajor/article/view/189171
Localització: B. Pere Blasi (Torroella de Montgrí); B. Carles Rahola (Girona)


Enllaç permanent a aquest registre



12 / 1063
select
print
Text complet
Bookmark and Share
La Matança del porc. Una tradició perduda / Joan Fuster i Gimpera
Fuster Gimpera, Joan


En: Llibre de la Festa Major de Torroella de Montgrí. Torroella de Montgrí (1994) , p. 129-134 : il.


Matèries: Tradicions populars ; Costums alimentaris ; Bestiar porcí
Àmbit:Torroella de Montgrí
Cronologia:[1994]
Accés: https://raco.cat/index.php/LlibreFestaMajor/article/view/194011
Localització: B. Pere Blasi (Torroella de Montgrí); B. Carles Rahola (Girona)


Enllaç permanent a aquest registre



13 / 1063
select
print
Text complet
Bookmark and Share
Un Plat de festa major : platillo de bolets / Josep Riera i Torrent
Riera i Torrent, Josep


En: Llibre de la Festa Major de Torroella de Montgrí. Torroella de Montgrí (1992) , p. 5-6 : il.


Matèries: Festes majors ; Costums alimentaris ; Receptes culinàries
Àmbit:Torroella de Montgrí
Cronologia:[1992]
Accés: https://raco.cat/index.php/LlibreFestaMajor/article/view/200211
Localització: B. Pere Blasi (Torroella de Montgrí); B. Carles Rahola (Girona)


Enllaç permanent a aquest registre



14 / 1063
select
print
Text complet
Bookmark and Share
Vianda de músic : plat tradicional de festes majors de principis de segle / Enric Vilà i Armengol
Vilà i Armengol, Enric


En: Llibre de la Festa Major de Torroella de Montgrí. Torroella de Montgrí (1991) , p. 7-8: il.


Matèries: Festes majors ; Costums alimentaris ; Receptes culinàries
Àmbit:Torroella de Montgrí
Cronologia:[1900 - 1950]
Accés: https://raco.cat/index.php/LlibreFestaMajor/article/view/200236
Localització: B. Pere Blasi (Torroella de Montgrí); B. Carles Rahola (Girona)


Enllaç permanent a aquest registre



15 / 1063
select
print
Text complet
Bookmark and Share
Apat o menú de Festa Major (1920-1930) / Engràcia Gimpera i Saló, Joan Fuster i Gimpera
Gimpera i Saló, Engràcia


En: Llibre de la Festa Major de Torroella de Montgrí. Torroella de Montgrí (1989) , p. 5-9 : il.
Notes.


Matèries: Festes majors ; Costums alimentaris ; Receptes culinàries
Matèries: Saló i Formatger, Joaquima
Àmbit:Torroella de Montgrí
Cronologia:[1920 - 1930]
Autors add.:Fuster Gimpera, Joan
Accés: https://raco.cat/index.php/LlibreFestaMajor/article/view/200278
Localització: B. Pere Blasi (Torroella de Montgrí); B. Carles Rahola (Girona)


Enllaç permanent a aquest registre



16 / 1063
select
print
Text complet
Bookmark and Share
La Garoinada, un quart de segle / text: Josep Salvatella ; fotos: Paco Dalmau
Salvatella Mallart, Josep


En: Revista de Palafrugell. Palafrugell. Segona època, núm. 267 (gener 2016), p. 5-9 : il. (Dossier


Matèries: Mostres gastronòmiques ; Costums alimentaris ; Commemoració
Àmbit:Palafrugell
Cronologia:1992 - 2016
Autors add.:Dalmau, Paco (Il·l.)
Accés: https://pandora.palafrugell.cat/viewer.vm?id=0000061586 [exemplar complet]
Localització: B. Popular (Palafrugell)


Enllaç permanent a aquest registre



17 / 1063
select
print

Bookmark and Share
Essències : cuina i sentiments a taula / text: Mariona Quadrada Monteverde ; il·lustracions: Adela Blasi Casal
Quadrada Monteverde, Mariona


La Bisbal d'Empordà : Edicions Sidillà, 2021
107 p. : il. col. ; 21 * 21 cm (QuèViures, 6) 
ISBN 9788412430615



Matèries: Costums alimentaris ; Receptes culinàries
Àmbit:Catalunya
Cronologia:[2021]
Autors add.:Blasi Casal, Adela (Il·l.)
Localització: Museu de les Terres de l'Ebre (Amposta); B. Josep Fontbernat i Verdaguer (Bescanó); B. Municipal (La Bisbal d'Empordà); B. Comarcal (Blanes); B. Marquès d'Olivart (Les Borges Blanques); B. Municipal Pere Carner (Calonge); B. Mercè Rodoreda (Castell-Platja d'Aro); B. Municipal i Comarcal Salvador Estrem i Fa (Falset); Biblioteca de Guissona; B. Comarcal Jaume Vila (Mollerussa); B. Comarcal Josep Conangla i Fontanilles (Montblanc); B. Marià Vayreda (Olot); B. Popular (Palafrugell); B. Comtat de Cerdanya (Puigcerdà); B. Central Xavier Amorós (Reus); B. Lambert Mata (Ripoll); B. Octavi Viader i Margarit (Sant Feliu de Guíxols); B. Mercè Rodoreda (Castell-Platja d'Aro); B. Pública (La Selva del Camp); B. Comarcal Sant Agustí (La Seu d'Urgell); B. Pública de Tarragona; B. Pere Blasi (Torroella de Montgrí)


Enllaç permanent a aquest registre



18 / 1063
select
print

Bookmark and Share
Història de la cuina catalana i occitana / Vicent Marqués ; il·lustracions: Montse Mayol
Marqués, Vicent


La Bisbal d'Empordà : Edicions Sidillà, 2018-
6 vols : il. ; 25 cm
Conté: 1. Les salses, els aperitius, les ensalades, les sopes -- 2. Les olles. Les verdures -- 3. Els llegums. L'arròs. La pasta -- 4. El peix. El marisc. Els cefalòpedes -- 5. El bacallà. La carn. Els menuts -- 6. L'aviram. El conill. La caça.
ISBN 9788494748486 (v. 1)
ISBN 9788494928178 (v. 2)
ISBN 9788412156980 (v. 3)
ISBN 9788412224085 (v. 4)
ISBN 9788412574708 (v. 5)
ISBN 9788412730821 (v. 6)



Matèries: Costums alimentaris ; Receptes culinàries
Àmbit:Catalunya ; Catalunya Nord
Cronologia:[0000 - 2018]
Autors add.:Mayol Mas, Montse (Il·l.)
Localització: Biblioteca de Catalunya; Universitat de Barcelona; B. Centre de Lectura de Reus; B. Guillem Viladot (Agramunt); Museu de les Terres de l'Ebre (Amposta); B. Comarcal del Pla de l'Estany (Banyoles); B. Ramon Vidal (Besalú); B. Municipal (La Bisbal d'Empordà); B. Comarcal (Blanes); B. Marquès d'Olivart (Les Borges Blanques); B. Municipal Pere Carner (Calonge); B. Ramon Bordas i Estragués (Castelló d'Empúries); B. Víctor Català (L'Escala); B. Fages de Climent (Figueres); B. Carles Rahola (Girona); B. Julià Cutillé (Llagostera); B. Pública de Lleida; B. Comarcal Jaume Vila (Mollerussa); B. Marià Vayreda (Olot); B. Popular (Palafrugell); B. Lluís Barceló i Bou (Palamós); B. Municipal (Pals); Biblioteca Municipal (El Pont de Suert); B. Carles Fontseré (Porqueres); B. Comtat de Cerdanya (Puigcerdà); B. Central Xavier Amorós (Reus); B. Lambert Mata (Ripoll); Biblioteca Salardú-Naut Aran (Naut Aran-Aran); B. Octavi Viader i Margarit (Sant Feliu de Guíxols); B. Joan Vinyoli (Santa Coloma de Farners); B. Pública (La Selva del Camp); B. Comarcal Sant Agustí (La Seu d'Urgell); B. Pública de Tarragona; B. Pere Blasi (Torroella de Montgrí); B. Central Comarcal (Tàrrega); Biblioteca Terra Baixa (El Vendrell); B. Generau (Vielha)


Enllaç permanent a aquest registre



19 / 1063
select
print

Bookmark and Share
El Territori al plat : un documental on trobaràs sabors i aromes que no et deixaran indiferent [Enregistrament de vídeo] / un documental de Video Play Serveis i Vinagreta disseny i comunicació



La Bisbal d'Empordà : Vídeo Play Serveis, 2010
1 disc òptic (DVD) (ca 40 min ) : so, col. (Pal)

Documental sobre la relació entre el paisatge empordanès, els seus conreus i la gastronomia resultant.



Matèries: Costums alimentaris ; Productes agraris ; Receptes culinàries ; Documents audiovisuals
Àmbit:Baix Empordà
Cronologia:2010
Localització: B. Municipal (La Bisbal d'Empordà); B. Carles Rahola (Girona); B. Julià Cutillé (Llagostera); B. Popular (Palafrugell)


Enllaç permanent a aquest registre



20 / 1063
select
print

Bookmark and Share
La Gastronomia del Baix Empordà = La cuisine du Baix Empordà



La Bisbal d'Empordà : Costa Brava Centre : Consell Comarcal del Baix Empordà, DL 2002
[30] p. : il. ; 21 cm
Text en català i francès.



Matèries: Costums alimentaris ; Receptes culinàries
Àmbit:Baix Empordà
Cronologia:2002
Autors add.:Consell Comarcal del Baix Empordà
Localització: Biblioteca de Catalunya; Universitat de Girona


Enllaç permanent a aquest registre



page 1 of 54
go to page                         

Database  fons : Advanced form

   
Search:
in field:
 
1     
2   
3